Absurdistan

Ich habe Pläne, grosse Pläne…

Kevyen liikenteen kiitokset

leave a comment »

Vaikka olen monilta osin paholaismainen autoilija, niin yhdessä asiassa pyrin noudattamaan mahdollisimman hyvää toimintatapaa: pysähdyn, jos tietä on ylittämässä jalankulkija tai pyöräilijä. Tyypillinen reaktio jalankulkijalta tai pyöräilijältä on yllättynyt ihmettely, epävarmuus tapahtuvan todellisuudesta sekä kiitokseksi heilautettu käsi tai jopa iloinen hymy. Se pistää miettimään liikennekulttuurimme arvomaailmaa. Onko todella niin, että kevyen liikenteen matkaaja yhä uudestaan joutuu yllättymään ja kiittelemään autoilijaa siitä, että juuri sillä kerralla autoilija toimi kuten piti, eikä pyrkinytkään  välinpitämättömyydellään suoranaisesti vahingoittamaan kanssaliikkujaa?

Ilmiö ei edes ole yleismaailmallinen. Juuri hiljakkoin eräs Helsingin Sanomien kirjeenvaihtaja kirjoitti, kuinka Englannissa autot järjestään pysähtyvät suojatien eteen. Saman huomasin taannoin asuessani Norjassa. Toisaalta vierailuiltani Saksasta muistan, että jalankulkijoille lähinnä vilkutettiin valoa tai töötättiin, jos he sattuivat suojatielle auton saapuessa. Autojen vauhti ei niissä tilanteissa ainakaan vähentynyt.

Eri maiden liikennekulttuureissa on tunnetusti eroja. Mitenköhän asia on muualla Suomessa? Omat kokemukseni rajoittuvat lähinnä pääkaupunkiseudulle, mutta ainakin siltä osin parannattavaa on paljon, eikä toki ainoastaan näissä suojatietilanteissa.

Mainokset

Written by Ossi Eskola

25.10.2009 klo 21:38

Kategoria(t): Uncategorized

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s