Absurdistan

Ich habe Pläne, grosse Pläne…

”Typerä mutta viihdyttävä”

leave a comment »

En yleensä alennu kommentoimaan sellaisten hirvittävien roskalehtien kuten Iltalehden kirjoituksia, mutta tämän aamun arvio eilisestä Rammsteinin keikasta oli paitsi aiheena minulle läheinen, myös jälleen kerran oiva osoitus kyseisen julkaisun tasosta ja siten hyvä tilaisuus pyrkiä jälleen omalla panoksellani vähentämään lehden painoarvoa. (Sillä tavoitteeni on ajaa tietyt mediat aikanaan konkurssiin.)

 Artikkelin varsinainen musiikkia ja lavakoreografioita sekä efektejä arvioiva osuus ei sinänsä paljon kommentointia kaipaa: tavanomaista sanailua ja yksinkertaisia havaintoja, ilman sen kummempaa asiaan pureutumista. Sama sävy kuin aiemmissakin, vuosien 2001 ja 2004 konsertteja arvioineissa kirjoituksissa. Näköjään Rammsteinin tiettyjä ihmiselämän osa-alueita parodioiva sisältö ei ole vieläkään uponnut joidenkin toimittajien tajuntaan, vaan yhtye halutaan edelleen nähdä jonkinlaisena ällöttävyyksien promoottorina.

 Rammstein jakaa ihmisiä puolelle ja vastaan ja nimenomaan näennäisesti edustamiensa ideologioiden takia, ei varsinaisesti musiikillisten tai esiintymisteknisten seikkojen vuoksi. Ilmiö on kokonaisuudessaan koominen, sillä kyse on kuitenkin (vaikka jotkut ovatkin eri mieltä) taiteesta, jonka ammatillisessa arvioinnissa tulisi osoittaa kykyä päästä mahdollisten henkilökohtaisten mielipiteiden yläpuolelle. Tähän Iltalehden Karri Lehtiö kuitenkin kompastuu, kun hän päätyy kuvailemaan vokalisti Till Lindemannin ”näyttävän siviilit päällä lähinnä vakuutusmyyjältä”. Rohkenen väittää, että mielipide on melko harvinainen, vaikka enhän toki tiedä, millaisiksi kyseinen ”toimittaja” vakuutusmyyjien ulkonäön kuvittelee. Oleellisempaa on kuitenkin se, että väitteellä ei ole mitään tekemistä konsertin arvioinnin kanssa vaan se, erityisesti ilmiselvästä harhaisuudestaan johtuen, jättää vaikutelman siitä, että toimittaja yrittää purkaa omaa ongelmallista suhdettaan yhtyeeseen hienovaraiseksi luulemallaan vitsillä. Tai sitten hän vain kirjoittelee lämpimikseen, merkkimäärän täyttääkseen. Kummassakin tapauksessa kyse on toimituksellisesta rimanalituksesta.

 Lisäksi erillisenä huomiona tekstistä ponnahti esiin sana ”natsiestetiikka”, jota toimittaja kuvailee esityksen sisältävän. Jään tämänkin jälkeen miettimään, että mitkä elementit yhä yhdistävät Rammsteinin toimittajan mielessä natsiestetiikkaan? Onko kyse vähäisestä perehtyneisyydestä estetiikkaan, natseihin tai visuaalisten tehosteiden mahdollisuuksien laajaan kirjoon vai onko jälleen kyse vain siitä, että mediaa on aina ärsyttänyt se, kuinka Rammstein onnistuu luovimaan omaa polkuaan vuodesta toiseen, yhä suuremman yleisön hyväksyessä yhtyeen sellaisena kuin se esittäytyy? (Jopa siinä määrin, että saksankielisissä maissa sadomasokismista kertovaa kappaletta ”Ich tu dir weh” ei voitu esittää konserteissa, mutta Helsingissä kappale kuultiin. Ilmeisesti sensuurin harjoittajat eivät, Karri Lehtiön väitteen vastaisesti, olleet kuitenkaan ymmärtäneet ”yksinkertaisen provokatiivisia tekstejä, joiden ymmärtämiseen ei vaadita paljoa”. Tai sitten he eivät vain olleet hereillä.)

 Sana ”natsi” on tietysti helppo heittää mihin tahansa tekstiin luomaan negatiivista mielleyhtymää kenestä tahansa. Suosittelisin Rammsteinin ideologioista kiinnostuneelle tarkempaa perehtymistä kappaleiden sanoituksiin, sillä kenties niiden kautta yhtyeen taiteellinen kokonaisuus hahmottuisi hieman paremmin. Erityisesti perehtyminen olisi suotavaa kriitikoille, jotta heidän ei tarvitsisi joka viides vuosi nolata itseään ja edustamaansa mediaa perusteellisesti. Hyviä englanninkielisiä käännöksiä Rammsteinin sanoituksiin löytyy osoitteesta www.herzeleid.com.

PS. Otsikko on lainaus tässä tekstissä viitatun konserttiarvion ingressiin, jossa konserttia kuvattiin noilla sanoilla.

Mainokset

Written by Ossi Eskola

23.02.2010 klo 12:49

Kategoria(t): Uncategorized

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s