Absurdistan

Ich habe Pläne, grosse Pläne…

Suomessa sallitaan abortit?!

leave a comment »

Eilinen neljän suuren vaalitentti ei kaipaa montaa kommenttia, mutta yksi seikka erityisesti kiinnitti minun huomioni. Puhe oli Suomen osallistumisesta Pohjois-Afrikan kriisiin. Yleisesti ja usein syystä parjattu Timo Soini kommentoi arabimaiden ”demokratisoitumista” jotenkin siihen suuntaan, että ”mitä siellä Egyptissä tapahtui, nyt siellä on 75-vuotias kenraali johdossa”. Soini oli oikeassa, mutta mitäpä siihen Mari Kiviniemi, jonka kommenttivuoro oli seuraavana? Minkki-Mari kertoilee, kuinka ”iloisia” olemme siitä, että demokratiakehitys on käynnistynyt ja linjaa sitten Kataisen ja Urpilaisen heti hänen peräänsä kannattaman Suomen lähtökohdan, humanitääriset avustustoimet jne. Perusretoriikkaa.

 Olemmeko iloisia? En ole varma, käyttikö Kiviniemi juuri tuota sanaa, mutta mitä arabimaissa todella tapahtuu? Kuka sen tietää ja mitä pitäisi tehdä? Onko Kiviniemi käynyt kysymässä niiltä kymmeniltä miljoonilta Egyptin köyhimmiltä, kuinka paljon iloisempia he nyt ovat, kun Mubarak on poissa? Soini ottaa kantaa todellisuuteen, esittää implisiittisen kysymyksen. Totuus on, että emme tiedä paljoakaan ja joka tapauksessa mm. Gaddafin on annettu touhuta täysin vapaasti vuosikymmeniä kunnes nyt sitten suurvallat eivät kehtaa olla tekemättä mitään, kun siviilejä kuolee. Historia, kuten minä sen näen, kertoo meille, että suurvaltojen ja oikeastaan pientenkin valtojen ensisijainen intressi on säilyttää olemassa oleva tilanne, tässä tapauksessa tasainen öljyvirta Libyasta. Aivan sama, siis aivan täydellisen sama, miten kansa siellä voi, kunhan ketään nyt ei sentään avoimesti tapeta tiedotusvälineiden edessä. Miksi Obama on varovainen? Koska hän tietää ja on läheltä nähnyt, mihin suohon arabivaltion valloittaminen ja alistaminen johtaa. Miksi Ranska ja Englanti ovat enemmän innokkaita? Varmaan huono omatunto vaivaa. Ja lisäksi helppo kohde tiettyyn rajaan asti: nykyaikainen ilmaherruus on videopeliä, ei juurikaan riskiä omista tappioista mutta saa räjäyttää tankkeja. Ja pitäähän niitä hävittäjiäkin johonkin saada käyttää. Ne tietävät myös, että maasota olisi katastrofi, mutta siihen ehtii kyllä sitten pyytää amerikkalaiset mukaan.

Kiviniemen tapa palauttaa keskustelu suoraan todellisuutta aktiivisesti välttelevälle papukaijatasolle on huonointa mahdollista debattia. Kataisin ja Urpilaisen liittyminen samaan rintamaan on oire mielipidekartellista. Saavat syyttää vain itseään, jos Soini kepittää heidät. Perussuomalaisten nousu yleisesti johtuu tiettyjen kansanosien heikentyneestä elämäntilasta ja populistisen vihollisen keksimisestä (ulkomaalaiset). Mutta kaikkien muiden puoluejohtajien kyvyttömyys reagoida noinkin asialliseen huomautukseen paljastaa sen tietyn pelkuruuden, joka mahdollistaa nimenomaan Soinin kaltaisen henkilön nousun niinkin näkyväksi vaikuttajaksi ja pahoinvoivien kansanosien messiaaksi.

PS. Aihe voi tuntua epäoleelliselta suomalaisessa keskustelussa, luulin itsekin ihmisten ilman muuta käsittävän, että arabimaissa ei olennaisesti mikään muutu näiden tapahtumien myötä välttämättä paremmaksi, ei ainakaan naisten ja köyhimpien (mm. Egyptissä valtava enemmistö) asema. Näin ei taida kuitenkaan olla.

PPS. Iltalehti löysi jälleen vaalikeskustelun oleellisimman sisällön: ”Muut puheenjohtajat sallisivat abortin raiskatulle”. (Soini siis ei.) Hetkinen, miksi lauseessa on konditionaali? Aborttihan on laillinen, ihan kelle tahansa. Ettei vain kyseessä olisi jälleen yksi esimerkki ilmiöstä, jonka olen nimennyt lööpittämiseksi: luodaan jotain aihetta vain löyhästi sivuava tai kokonaankin harhaanjohtava otsikko, tavoitteena kohun synnyttäminen ja maksavan lukijan pettäminen.

Mainokset

Written by Ossi Eskola

01.04.2011 klo 10:06

Kategoria(t): Uncategorized

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s