Absurdistan

Ich habe Pläne, grosse Pläne…

Vapun kunniaksi

leave a comment »

[Edit 2, 9.5.2011: Ei sittenkään mennyt ihan putkeen. Osuin sattumalta myös eilen sunnuntaina aamulenkille täsmälleen samaan aikaan, kuin JCDecaux’n julisteenvaihtajat. Varmaan samat jätkät, ainakin sama aliurakoitsija. Tulos: kolme neljästä julisteita rullalla pitävistä muoveista roskiin, neljäs kadulle. Ehkä kaikki kuitenkin on menetetty. Tuli myös mieleen, että olenko todellinen kyylä, mutta en suostu myöntymään: roskaaminen on asia, jossa en suostu näkemään kuin ehdottomia ratkaisuja ja lisäksi osuin paikalle sattumalta. Enkä jaksa enää ottaa yhteyttä kyseiseen firmaan, ei se näköjään hyödytä riittävästi.]

[Edit 1: Ottivat ilmoitukseni perusteella heti tänään aamulla eli vuorokauden kuluttua ilmoitukseni jättämisestä yhteyttä JCDecaux’lta. Pahoittelivat tapahtunutta ja sanoivat antaneensa palautteen asianosaisille, jotka tosiaan olivat firmalle työskenteleviä alihankkijoita. Mielestäni hyvää toimintaa ulkomainosfirmalta, eli ehkä kaikki ei olekaan vielä menetetty.]

Olivat tuossa lähimmällä bussipysäkillä ulkomainosfirman jullit vaihtamassa julisteita, näin vappuaamun kunniaksi. Miten ahkeraa! Pojilla oli kuitenkin kiire, pyhäpäivä on työntantajalle kallista aikaa. Ehkä olivatkin yksityisen alihankkijan leivissä, sehän on yleinen tapa kiertää erilaisia työlainsäädännöllisiä sitoumuksia. Niin kiire kuitenkin oli, että julisteita rullalla pitävät sellofaanit huitaistiin rullien päistä suoraan kadulle, ei viereiseen roskikseen.

Hetkinen.

Eikös se mennyt niin, että bussipysäkkien ja muuta ulkomainontaa hallinnoiva JCDecaux on saanut kaupungin liikennelaitokselta monopoliaseman sillä edellytyksellä, että he hoitavat pysäkkien siisteyttä? Eikä toisinpäin? Eivät siksi, että hoitavat sotkemista? Oli pakko tutustua asiaan tarkemmin ja löytyihän heidän sivuiltaan esimerkiksi seuraava linjaus:

”JCDecaux groupista on tullut yksi maailman johtavista ulkomedia-alan yrityksistä kehittämällä innovatiivisia ja korkealaatuisia tuotteita noudattaen korkeita eettisiä strandardeja.” (Joka välttämättä haluaa tietää lisää, voi tutustua kapuloituun tekstiin osoitteessa http://www.jcdecaux.com/en/Sustainable-Development/Our-engagement).

Löytyi myös palautekanava, nimittäin ilkivallan raportomislomake. No minähän laitoin heille ilmoituksen heidän työntekijöidensä tekemästä ilkivallasta. Ruksasin myös kohdan ”haluan, että minuun otetaan yhteyttä” ja jään nyt mielenkiinnolla odottamaan, miten yhtiö reagoi.

Roskaaminen

Kevätaikaan suurin haloo katujen siisteyspuolella nousee katupölystä, hyvänä kakkosena tulee ainainen koirankakkavalittelu. Ikäviä asioita, jotka kaupunki yleensä hoitaa noin kahden viikon aikajaksolla, minkä jälkeen asia unohtuu, noustakseen taas 50 viikon jälkeen polttavaksi aiheeksi. Aika paljon vähemmän puhutaan roskaamisesta yleensä, sehän on tavallaan ihmisoikeuskin, ilmeisesti joidenkin mielestä. Toisin kuin maatuva koirankakka, suuri osa roskista ei kuitenkaan häviä käytännössä koskaan. Se päätyy tänne: http://www.chrisjordan.com/gallery/midway/#CF000313%2018×24.

Törmäsin pari viikkoa sitten, vielä ennen vaaleja, yläasteikäiseen nelikkoon, matkallaan ostarilta koululle. Tyttö mussutti munkkia paperipussista. Munkki tuli syödyksi keskellä kadun ylitystä ja hämmästyttävän luontaisella ja yhtenäisellä liikkeellä käsi laskeutui alas, pudottaen paperipussin kadulle. Koin asiakseni huomauttaa. Tytöllä oli vaikeuksia ulosantinsa kanssa ja sain vastaukseksi vain epämääräistä mölinää. Yksi porukan pojista oli teräväkielisempi ja vastasi: ”(Mölinää) äänestäkää vihreitä.” Siinä heidän siisteys- ja käytöskasvatuksensa tulos. Totesin jälleen, että kaikki on jo ehkä menetetty.

Esimerkkejähän on kaupunki täynnä ja uskon myös, että aihepiiri on niin itsestäänselvä, ettei enempää tarvitse sanoa. Ohessa kuitenkin pienoinen kuvakollaasi lopputalvelta ja keväältä.

Mainokset

Written by Ossi Eskola

01.05.2011 klo 10:26

Kategoria(t): Uncategorized

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s