Absurdistan

Ich habe Pläne, grosse Pläne…

Mä en tykkää

leave a comment »

Portugalin tukipakettia on nyt jo hetki vatvottu edestakaisin ja hallitusneuvottelut jumittavat. Prosessi on saamassa erityisen koomisia piirteitä, viimeksi eilen Yleisradion pääuutislähetyksessä aiheen ympärille koottua eduskunnan työryhmää vetävän Kimmo Sasin sanoiksi pukemana. Sasi vihjasi samaa, mihin moni muukin on jo viittaillut: jos Suomi ei ns. kanna korttaan kekoon euroalueen kriisin tukahduttamiseksi, niin huom. Suomen asema tulevissa maataloustukineuvotteluissa (kaiketi vuonna 2013) voi muuttua hankalaksi.

Siis mitä helvettiä? Argumentointihan on suoraan kuin ala-asteen pihalta: ”en mä voi olla tänään sun kaa, ku (ei keksi ensin mitään syytä, ei vain halua olla)… ku et sä sillon kaks vuotta sitte lainannu mulle sun lelua (lapsen hätävalhepuhenopeudella sanottuna)”. Voisiko EU:n päätöksentekoprosessi todella pohjautua noin satunnaiseen ”tykkäämiseen”? Eihän lapsikaan halua lainata leluaan sen pohjalta, että lelun saaja lupaa olla lainaajan kaveri kahden vuoden päästä. Miksi siis Suomen valtion pitäisi olettaa kenenkään muistavan tätä tehtyä hyvää tekoa kahden vuoden kuluttua, jos tosiaan neuvottelijat paitsi operoivat ala-asteikäisten taktiikalla, ovat myös varustettuja näitten henkisillä valmiuksilla. Oikeastihan joku varmaan muistaakin, mutta kukaan ei välitä. Vaikea se sitten on suomalaisen neuvottelijan tukiaiskeskustelun sekaan huudella, että meille etuja, koska autoimme silloin.

Lisäksi viestiin sisältyy toinenkin merkitys: luomamme järjestelmä ei oikein toimi, mutta jos nyt silti tuet sitä, niin saat olla mukana toisen, vielä huonommin toimivan järjestelmän ylläpidossa. Muuten sinut hylätään ja sen voimmekin tehdä, koska olet varsin merkityksetön valtio (mutta haluamme toki rahasi). Tässä edetään jo kohti perisuomalaisia itsetuntokysymyksiä: annetaan nyt vaan sitä rahaa, ettei kukaan pahastu. Ei ole ihmekään, että euro huojuu: jos valuutan uskottavuus on sidottu tulevaisuuden maataloustukineuvotteluissa kenties myönnettäviin etuihin sekä muihin ja moninaisiin lehmänkauppoihin, niin vaikeahan sitä on meklarin mihinkään luottaa.

Aivan erityisen tragikoomiseksi tilanteen tekee se, että parempaa ratkaisua on ehdotettu jo monilla suilla, Suomessa varsin näkyvästi esimerkiksi MIT:n taloustieteen professorin Bengt Holmströmin toimesta. Ratkaisu menee suurinpiirtein näin:

  1. Myönnetään, ettei kukaan tiedä, miten käy, jos Portugalia tuetaan tai jos ei tueta. Taloutta kun on hieman vaikea ennustaa. Nythän tietyt poliitikot itsepintaisesti pyrkivät valehtelemaan väittäessään, että käy juuri niin tai noin, jos Portugalia ei tueta.
  2. Tehdään demokraattinen päätös: tuetaan tai ei tueta ja pulinat pois. EU-tasolla tämä on tosin vaikeaa, koska EU ei ole demokratia kuin nimellisesti.
  3. Hyväksytään seuraukset. Portugalille tukematta jättäminen voi merkitä pakollista irrottautumista Eurosta ja omaan valuuttaan paluuta, jolloin runsas devalvaatio luonnollisesti aiheuttaa samankaltaisia ongelmia kuin mitä Suomi kohtasi 1990-luvun alussa. Tukemisen seuraksia taas voi olla vaikeampi arvioida, uskoakseni kuitenkin mm. Maailmanpankki tukee tälläkin hetkellä monia kriisivaltioita, erityisesti Afrikassa, ja sieltä on varmaankin odotettavissa uusia taloustiikereitä aivan näillä hetkillä. (Vai menikö se niin, että lainojen korot ovat nujertaneet nuo valtiot kokonaan?)
  4. Keskitytään vaihteeksi epädemokratiaksi muotoutuneen Euroopan Unionin päätöksentekoprosessien järjellistämiseen. Muuten tämäntyyppiset ongelmat tulevat toistumaan eri muodoissa vuorovesi-ilmiön varmuudella. Ala-asteen pihalla nujaavista lapsista vain tulee pikkuhiljaa pissiksiä ja raggareita, joiden välillä tykkääminen on edelleen voimakkain päätöksentekoon vaikuttava tekijä.
Mainokset

Written by Ossi Eskola

05.05.2011 klo 11:39

Kategoria(t): Uncategorized

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s