Absurdistan

Ich habe Pläne, grosse Pläne…

Maatuskojen tanssi

with one comment

Muistan joidenkin vuosien takaa pilapiirroksen, jossa maatuskanukkea kuorittaessa alta paljastuu Medvedev, sitten Putin, sitten taas Medvedev ja niin edelleen. Eilen sain siitä muistutuksen, kun katselin Yleisradion pääutislähetyksestä näiden kahden herran puheenvuoroja.

Huumori on venäläisestä politiikasta varsin kaukana. Olisiko kukaan voinut kuvitella Medvedevin vitsaillen pyytävän ”Putinia ehdokkaaksi, kuten länsimediassa on jo pitkään spekuloitu” ja Putinin vastaavan tähän jotain tyyliin ”sullekin jää ihan ok duuni pääministerinä”? Ei kuulunut koreografiaan, joka muistutti jo hyvin paljon vanhoja neuvostorituaaleja. Ajat ovat sikäli muuttuneet, että vaalit pitää järjestää ja toisaalta ylimmät johtajat eivät nykyisin ainakaan näytä juovan liikaa. Mutta pelon ilmapiiri toimii yhä. Tapetaan muutamia keskeisiä toimittajia, vangitaan näkyvimmät kriitikot sekä pidetään kansa öljyrahoilla riittävän tyytyväisenä. Annetaan panslavististen tendenssien jyllätä vapaasti, sillä ne ovat perustuksena myytille vahvasta johtajasta, joka tarvitaan viemään Venäjän kansa ansaitsemaansa kukoistukseen.

Me emme Suomessa voi paljoakaan Venäjän kehityssuuntiin vaikuttaa. Ehkä Tarja Halosta hieman harmittaa, että Putinin temppua ei voi Suomessa imitoida. Halonen kun on kuitenkin ilmaissut paheksuntaansa siitä, kuinka hänen ”venäjänkäsittelytaitojaan” ei enää hyödynnetä EU-tasolla. Samalla tavallahan Kekkosen valtakauden epädemokraattisia pidennyksiä aikanaan perusteltiin. Siksi lieneekin liian aikaista nostaa osoittavaa sormea pelkästään Venäjän suuntaan; sotilasjunttapuheita on kuultu täälläkin.

Joka tapauksessa suomalainen versio maatuskapilakuvasta on Kekkosen näköinen maatuska, jonka sisältä paljastuu Väyrynen ja sitten taas Väyrynen yhä uudelleen ja uudelleen. Nopeana veikkona Paavo ehti jo tulkita, että Putinin paluu tarkoittaisi presidentin aseman korostumista ulkopolitiikassa. Implisiittisesti tämä tarkoittaa Paavoa kielellä sitä, että presidentiksi pitää valita sellainen henkilö, jolta tämä venäläisten kanssa toimiminen onnistuu. Eli Paavo Väyrynen.

Mainokset

Written by Ossi Eskola

25.09.2011 klo 11:10

Kategoria(t): Uncategorized

Yksi vastaus

Subscribe to comments with RSS.

  1. Loistavaa argumentointia, Ossi, kuten yleensäkin. Tällä kertaa vain kirjaimellisesti veit sanat suustani, jotka itse asiassa lausuin jo aamulla ennen tämän lukemista. :)

    Hanna

    25.09.2011 at 19:38


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s